Door op 7 maart 2015

PvdA presenteert plan voor Overijssel als streekmarkt

De PvdA presenteert vandaag op de streekmarkt in Delden op feestelijke wijze haar plan voor Overijssel als streekmarkt. Het plan wordt door Annemieke Wissink aangeboden aan de bezoekers van de markt. Doel van het plan is een meer duurzame voedselproductie in Overijssel. Consumeren wat lokaal geproduceerd wordt speelt hierin voor de PvdA Overijssel een belangrijke rol.

Natuurboeren zijn het sterkst groeiende segment in de agrarische sector, en zoeken naar grond waar op een verantwoorde manier geproduceerd kan worden. De PvdA pleit daarom voor een groter en betaalbaar aanbod van streekproducten in de (super)markt en een aantrekkelijk landschap, dierenwelzijn en milieu in Overijssel.

De uitdaging voor Overijssel

Steeds meer mensen kiezen bewust voor streekproducten. Toch is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om die Sallandse worst of Twentse kaas te kiezen boven een goedkopere kiloknaller. Soms omdat het aanbod er niet eens is, soms omdat de portemonnee het niet toelaat.

De PvdA wil dat het makkelijker wordt voor boeren om hun ambachtelijke producten vers van het land zo snel mogelijk in de schappen van de supermarkten te krijgen. Boeren moeten niet langer gedwongen worden tegen steeds krappere marges steeds meer te produceren om het hoofd maar boven water te houden. Boeren moeten een eerlijke boterham kunnen verdienen met verantwoord ondernemen. Het produceren en verkopen van streekproducten vormt hier een prachtig voorbeeld van.

“Vraag en aanbod moeten bij elkaar komen in een Overijsselse streekmarkt,” betoogt PvdA-kandidaat Annemieke Wissink. “De PvdA ondersteunt creatieve plannen waarbij boeren en consumenten dichter bij elkaar staan, zonder tussenkomst van allerlei onnodige spelers. Zo komen streekproducten snel en simpel in de winkel bij jou in de buurt.”