Raad van State
Woensdag 8 december is Amalia ‘binnengeleid’ als lid van de Raad van State. Die Raad heeft onder meer tot taak wetten te becommentariëren en regering en Kamers te adviseren over nieuwe wetten.
Wat ik me vanmiddag afvroeg: heeft de Raad ook het recht van initiatief, dus mag de Raad ook voorstellen doen tot wetgeving inzake sociale problemen die zich voordoen en waarvan ze vindt dat dat er iets aan gedaan moet worden?
Ik zou ze in dat geval op mijn beurt willen adviseren een zeer solide voorstel te stimuleren dat gemeentes faciliteert hun rug recht te houden tegen projectontwikkelaars die nu nog het recht hebben huizen te bouwen in het kader van sociale woningbouw. Want:
Vanmorgen zag ik op het nieuws dat er legio huizen worden gebouwd voor de sociale woningbouw, door projectontwikkelaars. Dat is mooi, dacht ik even, maar in dezelfde zin werd erbij gezegd dat de bouwers en tevens eigenaars van die huizen na een paar jaar het recht hebben de huizen te onttrekken aan het sociale woningbouw-segment, om in de vrije sector hogere huren te kunnen vragen. Daardoor worden die nieuwe binnen gemeentes gebouwde huizen met toestemming van de gemeente onttrokken aan het woningareaal in de hoek waar die woningen het meest nodig is.
Dat er bouwers zijn met dollartekens in hun ogen en hun op winstmaximalisatie gerichte planning, is voor te stellen. Dat de marktwerking en liberalisering te ver zijn doorgeschoten onder het Ruttebewind, weten we inmiddels. Maar dat gemeentes zo bij voorbaat toestemming geven aan de verhuurders om hun bezit na enige tijd te onttrekken aan de voorraad sociale woningen in Nederland vind ik verbijsterend. Waarom laten gemeenteraden dit gebeuren?
Ik wàs al zo geschrokken van die gemeenteraad van Zeewolde die hoogstwaarschijnlijk toestemming geeft een groot gebied aan weidegrond vol te bouwen met stroomvoorzieningen ten behoeve van Facebook. Dit in een tijd dat ons landelijke elektriciteitsnet al op doorsmelten staat voor het gewone elektriciteitsverbruik. Het zou zoveel werkgelegenheid opleveren, maar er wordt geen enkele garantie daarvoor gegeven, en dan nòg!
En nou dit weer: asociaal woningbeleid op gemeenteniveau. Hoe kan dat? De grond is nu eenmaal al van de projectontwikkelaars, zei de nieuwslezer. Maar dan nog: voor iedere dakkapel of kippenhok moet een gewone woningbezitter toestemming vragen aan de gemeente. Dan moet je vaak nog duidelijk maken dat het echt niet anders kan, en pas dan krijg je, lang niet altijd, toestemming. Hoe kan het dan zijn dat deze projectontwikkelaars voor hun bij voorbaat asociale plannetjes wel toestemming krijgen en dat een gemeenteraad dat toelaat?
O Amalia: doe hier iets aan, als het ook maar even binnen je macht ligt.
Maar zo niet: de Kamer heeft wèl initiatiefrecht. Dus, wellicht eerder dan dat Amalia eraan toe is: laat alle ook maar een béétje sociale partijen in de Tweede Kamer zo snel mogelijk met een gezamenlijk wetsvoorstel komen om deze misstand weg te werken en een bij het Rijk een mogelijkheid te leggen om falende gemeentebesturen te corrigeren.
De Rode Pen