Een vaccintje prikken
Het hele Afrikaanse continent is vrijwel verstoken van vaccinatie-mogelijkheden, tot China er genoeg heeft en ze erheen gaat exporteren, in ruil voor nog grotere afhankelijkheid van de Afrikaanse landen van deze economische reus.
De oplossing zou zijn dat de patenten die nu op de vaccins rusten, losgelaten worden, zodat er veel meer vaccins geproduceerd kunnen worden en de Afrikaanse en andere landen sneller ook immuun worden voor het corona-virus. Maar dat willen de farmaceuten niet, want, zo stellen ze, ze hebben enorm geïnvesteerd in de snelle fabricage van hun vaccins, en door de patenten vrij te geven voor andere producenten zien ze hun winsten slinken.
Een deel van de Europese regeringen zou om uiteenlopende redenen wel willen dat die patenten vrij kwamen. Niet alleen uit menslievendheid, maar ook uit welbegrepen eigenbelang, omdat een verder rond-woekerend virus verder door-muteert en zo ook ‘ons’ weer bedreigen kan, net nu we eindelijk ingeënt zijn. De overheden kunnen de farmaceuten niet dwingen maar kunnen er nu weinig aan doen, want dat zou wetgeving vereisen.
Tja, dat zou toch sneu zijn voor die farmaceuten, na al hun altruïstische inspanningen helemaal geen winst. Maar: hebben die farmaceuten wel zo geïnvesteerd? Natuurlijk is het een geweldige prestatie dat die vaccins er zo snel zijn gekomen dankzij de inspanningen van vele knappe koppen en een rappe fabricage. Maar niet alleen dat, ook dankzij het vele geld dat ze binnenkregen door hun prognose-contracten met diezelfde overheden, die heel snel heel veel verschillende vaccin-ontwikkelingen stimuleerden en bestelden… via kennelijk snel in elkaar geknutselde contracten.
We hebben een paar eigenaardigheden van die contracten mogen zien: Astra Zeneca leverde ondanks een eerder contract met de EU toch minder dan was afgesproken aan de EU, en meer aan het Verenigd Koninkrijk, die een betere prijs betaalden. EU en Astra steggelen er nog over. Pfizer heeft een stevig contract met Israël gesloten. In beide landen verliep de inenting razendsnel. Ook andere farma-fabrikanten voldeden niet helemaal aan de afspraken, want het waren immers maar ‘inspanningsverplichtingen’? Hadden die overheden niet wat strabanter moeten onderhandelen?
Daarnaast is heel veel van het dure onderzoekswerk verricht aan en door universiteiten, waar het fundamentele onderzoek plaatsvindt op basis waarvan de farma-fabrikanten de vaccins verder door-ontwikkelen. En door wie worden die universiteiten ook alweer betaald? Door u en door mij, belastingbetalers. Dus mogen die fabrikanten nu best eens wat terug doen. Desnoods op basis van een garantie door de overheid waardoor het e-v-e-n-t-u-e-l-e verlies gedekt kan worden. Daarvoor moeten dan wel alle eerdere bijdragen aan de ontwikkeling van het vaccin meegerekend worden.
En nogmaals: niet alleen Afrika wordt er beter van, en dat is dringend genoeg, maar uiteindelijk is het voor ons ook beter dat het virus niet teveel kans krijgt verder te muteren.
Dus De Jonge en Rutte: laat je niet weer piepelen door de farma-fabrikanten, en zorg dat ze die patenten opengooien.
De rode pen