Verkiezingsprogramma 2022 onderdeel Inkomen

Inkomen

Regio’s met een eenduidige visie, een sterke economie en een aantrekkelijke leefomgeving winnen de slag om werkgelegenheid en welvaart. Het is beter wanneer een veelheid van afzonderlijke plannen zijn ingebed in een gezamenlijke regionale strategie. Dat geldt voor de gemeente Hof van Twente evengoed als voor de regio Twente. De PvdA is blij met de samenwerking die op tal van terreinen in regionaal verband wordt aangegaan. Maar het kan beter!

Regionaal niveau

  • We verkiezen coöperatieve samenwerking boven ‘gescheiden eilandjes’, binnen en buiten Hof van Twente.
  • We ondersteunen de regionale samenwerking en ontwikkelkracht, ook door de Agenda van Twente en in Euregio verband, maar wel op basis van een Hof-eigen strategie en ontwikkelingsrichting.
  • We blijven de toegang tot het gebruik van internet voor diverse doelstellingen (glasvezel ook in het buitengebied, vrijetijdseconomie, burgerparticipatie), stimuleren.
  • We hechten meer waarde aan ‘bottom-up’- initiatieven dan aan ‘top-down’- directieven, met meer oog voor innovatiekracht en minder behoud van bestaande sectoren en machtsstructuren waarbij we een ‘tweesporenbenadering’ volgen met betrekking tot de omgang met regels en bureaucratie:
  • Een snelle, doelmatige en transparante besluitvorming die ruimte biedt aan initiatieven en ondernemingsbereidheid.
  • Waken over de gevolgen van een initiatief voor andere belangen in de directe omgeving of op de langere termijn.

Op gemeenteniveau:

  • We willen mensen helpen bij het vinden van werk.
  • Informatie over en de mogelijkheden van bijzondere bijstand, toeslagen en vrijstellingen worden breed bekendgemaakt en desgewenst toegelicht, door de gemeente en via wijkteams en buurtschappen. Samenredzaamheid en maatschappelijke participatie in buurt en woonkern wordt gestimuleerd.
  • We bieden zoveel mogelijk maatwerk voor mensen met een uitkering. We richten ons erop deze mensen, indien dat kan, zo goed mogelijk richting betaald werk te begeleiden. Het vinden van een (duurzame) baan is daarbij vele malen belangrijker dan het leveren van een tegenprestatie.
  • De PvdA wil een regelluwe bijstand en uitgaan van de kracht van onze inwoners, dus minder regels, maar mensen de kans geven om zichzelf te ontplooien.
  • We willen daarbij werkgevers zoveel mogelijk ontzorgen en ze helpen met alle regels die er zijn rond het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Gebruik van de Prestatieladder Sociaal Ondernemen wordt verplicht in aanbestedingen om zo sociaal ondernemen te stimuleren.
  • We zoeken nadrukkelijk de samenwerking met de opleidingen in de regio. We willen mensen opleiden in beroepen waar veel werk in is. Onderwijsinstellingen moeten over hun eigen schaduw heen stappen en samen werken waar dit nodig en effectief is.
  • We volgen de experimenten in het land met het basisinkomen op de voet. We zullen succesvolle voorbeelden vertalen naar de situatie in de Hof van Twente en op de politieke agenda zetten.
  • Regelingen voor mensen in armoede of met schulden moeten eenvoudig aan te vragen zijn en snel worden verleend. Omdat regelingen goed moeten aansluiten bij wat nodig is, dienen deze verder ontwikkeld te worden, samen met mensen uit de doelgroep. Kinderen hebben altijd voorrang in armoedebeleid.
  • Om te voorkomen dat schulden oplopen maken we afspraken met woningcorporaties en andere instanties, dat bij betalingsachterstand niet direct een duur incassobureau wordt ingeschakeld waardoor de kosten alleen maar verder oplopen. Er dient zo nodig een budgetcoach te worden ingeschakeld.
  • De PvdA wil alle vrijwilligers met een bijstandsuitkering laten participeren tegen een vaste vergoeding met als voornaamste doel maatschappelijke waardering. Deze wijze van deelname, kan ook goed worden ingezet als werkervarings- c.q. opleidingsplek waarbij de vrijwilliger bijvoorbeeld een gratis opleiding kan krijgen en zo kan doorstromen richting betaald werk. Ook mensen die niet terug kunnen in een betaalde baan krijgen een vaste vergoeding bij vrijwilligerswerk. Hierop zal stimulerend en sturend beleid worden voorgesteld.

Plattelands bedrijvigheid

Ons buitengebied, met haar agrarische sector, is van grote betekenis. En we zijn in oppervlak gemeten een van de grootste gemeenten van Nederland. De functies van ons buitengebied zijn divers, ze dragen bij aan onze economie, aan natuurwaarden en ecologische kwaliteiten, ze bevorderen ons welzijn, we wonen en recreëren er. In de afgelopen jaren heeft onder andere marktwerking tot schaalvergroting geleid binnen de agrarische sector: minder bedrijven met grotere stallen en meer vee. Deze ontwikkeling heeft de boerenstand ernstig uit balans gebracht: de bedrijfseconomische grondslag kalft af, de ecologische schade is groot, het welzijn van mens en dier komen in de knel.  De agrarische sector wordt gezien als een van de grootste stikstofvervuilers. Om het tij te keren zijn er veel maatregelen nodig. Die treffen de sector hard. Om de pijn enigszins te verzachten en vooral om de boeren perspectief te bieden, dient er op gemeentelijk niveau, waar mogelijk, ondersteuning te worden geboden.

De PvdA wil daarom:

  • Initiatieven vanuit de sector en vanuit de buurtschappen die bijdragen aan het verduurzamen van het buitengebied, materieel en immaterieel steunen. Door bijvoorbeeld duidelijke procedures, procesondersteuning, bijdragen aan haalbaarheidsstudies.
  • Via het vestigings- en vergunningenbeleid meer duurzame en kleinschaliger familiebedrijven stimuleren.
  • Financiële middelen om coöperaties te starten door agrarische bedrijven die gezamenlijk duurzaam willen ondernemen.
  • Met het samenwerkingsverband P10, de tien grootste plattelandsgemeenten, zich hard maken voor een eerlijke prijs voor de producten van boeren, dus voor een eerlijk inkomen.

Structurele aandacht voor leegstaande agrarische bebouwing en dergelijke, ter voorkoming van ondermijning en criminaliteit.

Toerisme, lokale keuken en vrijetijdseconomie

Voor zowel onze stedelijke kernen als ons landelijk gebied is deze sector van grote betekenis. De Hof mag wat dat betreft haar zegeningen tellen, tot stand gebracht door de inzet van velen in een ver en een meer recent verleden. Wij willen die inzet met kracht voortzetten. Door behoud en versterking van landschappelijke kwaliteit, veilig toegankelijk voor inspanning en ontspanning, een gevarieerd aanbod van kunst en cultuur, aantrekkelijke en levendige kernen en gulle gastvrijheid en verblijfsmogelijkheden in uiteenlopende prijsklassen.

Dit alles vergt samenwerking van veel partijen, ook in regionaal verband, met een gemeente die initiatief neemt en initiatieven steunt, die partijen bijeenbrengt, richting geeft en regie voert.

Hoe gaan we te werk?

  • We bevorderen dat lokaal en duurzaam geproduceerde kwaliteitsproducten, met ‘Hof-predicaat’ lokaal worden opgediend en elders vermarkt worden.
  • We gaan in gesprek over een streek- en seizoensgebonden programmering van activiteiten, zoals ‘Themamarkten’ in de verschillende jaargetijden, (oogst)feesten, muziek, de lokale keuken, hand- en ambachtswerk en dergelijke.
  • Het gebruik van de fiets heeft de laatste jaren een gigantische ontwikkeling doorgemaakt. Helaas zijn nog niet alle fietspaden in de Hof van Twente geschikt voor deze enorme toename.
  • De PvdA wil in het kader van duurzaamheid en toerisme, de komende raadsperiode inzetten op een veilig en toekomstbestendig fietsnetwerk. In overleg met onder andere de Fietsersbond willen we inventariseren wat hiervoor nodig is.
  • We willen veilige fietspaden, zonder stuk gereden rafelranden, maar met wifispots en accu-oplaadpunten, ook geschikt voor  scootmobiel en elektrische scooter.
  • Binnen de gemeente zijn circa 70 km, bewegwijzerde mountainbike-routes. Waar mogelijk worden deze uitgebreid, rekening houdend met onze soms kwetsbare natuur.
  • We hechten aan de ‘landelijke’ uitstraling van delen van ons buitengebied, met een schaapskudde die daaraan bijdraagt én die tegelijk bijdraagt aan effectief onderhoud. De PvdA vindt het redelijk dat de gemeente, met provincie en andere partijen, dat mogelijk blijft maken, zeker wanneer hierbij werkplekken ontstaan voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Hierbij ook aandacht voor de “stadskudde”.
  • We willen nadrukkelijk aandacht geven aan “biodiversiteit” en daarbij de mogelijkheden van “tiny forests en voedselbossen” onderzoeken en stimuleren.
  • We zien kansen in de ontwikkeling van gezondheid en welzijn gerelateerde producten en activiteiten, zoals cosmetica, kruidenteelt en -toepassingen, wellness en badcultuur.