Verkiezingsprogramma 2022 onderdeel Zorg

Zorg

De zorg is van iedereen en voor iedereen. Onze inwoners blijven langer gezond en winnen aan kwaliteit van leven door het bevorderen van gezondheid (preventie), door het creëren van een goede toegankelijkheid (laagdrempelig, vroegtijdige signalering) en door een samenhangende aanpak (in de eigen omgeving, door indien nodig professionals). Als voorbeeld zien wij het Preventieakkoord Achterhoek, een gezondheidsplan waarbij een gezonde leefstijl gepromoot en ondersteund wordt om zo ook de kans op chronische ziektes te reduceren.

De toenemende levensverwachting maakt dat de randvoorwaarden voor de kwaliteit van leven dienen te kloppen. Dit betekent zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen, mits (mantel) zorg, verpleging en mobiliteit in de gehele Hof goed op orde zijn. De lokale gemeenschap, met sociale netwerken via familie, buurt en verenigingen, vormt, ook bij (dreigende) eenzaamheid, een eerste signalerende en ondersteunende ring. Zorg en verzorging aan huis, onder eigen regie en met zo veel als mogelijk activatie vormen de tweede ring. Specialistische hulp op afstand en uithuizige zorg vormen het vangnet daar omheen. De huisarts, wijkzorg en specifieke ondersteuningen aan huis signaleren onderling en werken samen in dit geheel met zo min mogelijke bureaucratie.

We ondersteunen initiatieven om te komen tot zorgcoöperatie(s) binnen de gemeente. Hierin ligt de regie en het eigenaarschap van de zorg bij de inwoners zelf. Kern blijft dat ieder die zorg nodig heeft daarop kan rekenen met als resultaat een gezonder en daarmee gelukkiger Hof van Twente.

Hoe gaan we dat bereiken?

Bevorderen van de gezondheid & preventie  

Voorlichting aan jongeren (en hun ouders) door jongeren over risico’s van overmatig drankgebruik, drugs en roken.

Vroegsignalering:

  • Door de zorg laagdrempelig, op het niveau van wijken en    buurtschappen te organiseren.
  • Door dat te organiseren rond huisartspraktijk en in de brede eerste lijn. In de jeugdzorg ondersteuning van de scholen bij (ernstige) problemen bij kinderen en jongeren.

Voorwaarden vervullen door inzet op zoveel mogelijk beleidsterreinen:

  • ‘Mentale’ activering (versterken contactennetwerk, deelname aan  activiteiten);
  • Het voorkomen van eenzaamheid onder ouderen en jongeren
  • ‘Fysieke’ activering (sport en beweging); laagdrempelige toegang  tot sportactiviteiten voor iedereen.
  • Onderwijs (meedoen, gezondheidsvaardigheden); we ontwikkelen een ‘sportmix-programma’ waarmee kinderen van de basisscholen in onze gemeente kennis kunnen maken met verschillende sporten.
  • Schoolzwemmen komt terug als onderdeel van het bewegingsonderwijs op de basisschool
  • Ruimte en ruimtelijke kwaliteit (een groene en gezonde omgeving).
  • Sociale zaken (werk, armoedebestrijding, eenzaamheidsbestrijding).

Inzetten op een gezonde leefstijl: voldoende bewegen, goede voeding, aanpak overmatig gebruik genotsmiddelen, meedoen, vrijwilligerswerk. Waarbij gezonde keuzes, makkelijke keuzes moeten zijn.

We willen continuïteit en afstemming van hulp, dienstverlening én dienstverleners zo veel mogelijk garanderen.

De PvdA wil dit bereiken door een multidisciplinaire aanpak, samenwerking van alle betrokken partijen, zoals maatschappelijk werk, gemeente, schuldhulpverlening, jongerenwerk, jeugdzorg, binnen de bestaande welzijnsorganisatie “Salut”, ten einde afglijden en verval in ongewenst gedrag te voorkomen.

Goede toegankelijkheid 

Het wegnemen van bureaucratische belemmeringen, de toegang tot zorg is laagdrempelig en snel.

Een integrale en onderling afgestemde dienstverlening; bijvoorbeeld in de jeugdzorg 1 aanspreekpunt voor de jongere en het gezin.

Optimaal gebruik van voorzieningen rondom en in de huisartsenpraktijk/eerste lijn, zodanig dat cliënten eerder en sneller naar de juiste zorg geleid worden. Met als inzet om, met behoud van kwaliteit, dure zorg te voorkomen.

Eigen bijdragen voor voorzieningen vanuit diverse bekostigingsregimes in de zorg worden bij elkaar opgeteld, het totaal wordt gebonden aan een bovengrens.

Gebruikers van zorg hebben (indien mogelijk) invloed op de keuze van de eigen hulpverlener c.q. zorgorganisatie: zorgcoöperatie en kleinschaligheid.

Het is belangrijk om waarde toe te kennen aan (de continuïteit van) een goede zorg-infrastructuur in plaats van (alleen maar) af te rekenen op basis van productie.