Door Fred Rijkens op 11 mei 2014

PvdA wil ook Gemeente Belangen in coalitie

De PvdA zegt zich ernstig zorgen te maken over de  verhoudingen in de gemeenteraad . Volgens fractievoorzitter Fred Rijkens  is de smalle basis voor de coalitie van VVD en CDA slecht voor de bestuurlijke verhoudingen in de gemeente. We krijgen nu een College met maar 45% van de kiezers achter zich. Dat moet je naar onze mening nooit doen omdat  je moet kiezen voor een breed draagvlak. Zoveel mogelijk kiezers moeten zich herkennen in het bestuur van onze gemeente stelt Rijkens.

De grootste partij in deze gemeente kiest echter steeds weer voor de macht van de eigen partij en het accent ligt veel te sterk op het vervullen van bestuurlijke functies. De PvdA  vindt dat de grootste partij na de verkiezingen het initiatief mag nemen, maar daar staat ook tegenover dat zo’n partij zorgvuldig met die positie om moet gaan. Rijkens stelt het logisch te vinden dat zijn partij als grote verliezer niet in aanmerking komt voor een wethouderszetel maar het had naar onze mening voor de hand gelegen dat als het CDA kiest voor samenwerking met de VVD er ook een winnende partij aan het College zou zijn toegevoegd. Het liefst zagen we een coalitie van D66, CDA en GB.

We hebben moeite met het feit  dat de VVD nu beloond wordt met een wethouderszetel. Deze  partij is verantwoordelijk voor grote financiële blunders waarvoor de inwoners van de Hof op moeten draaien. De PvdA  stelt dat deze “minderheidscoalitie” ook zijn partij voor een groot dilemma plaatst.  Wij hebben ook de afgelopen 4 jaar constructief proberen mee te denken met het College waar we zelf niet in zaten.  We zijn daarnaast ook kritisch geweest naar alle fouten die er met name door de VVD werden gemaakt. Fractievoorzitter Rikkert van het CDA heeft nu  aangegeven dat door onze steun  de oppositie mede verantwoordelijk is voor de fouten die er door het vorige College zijn gemaakt. Rijkens noemt deze uitspraak  vreemd maar ook lastig voor de beeldvorming naar buiten.

We vinden dat we deze coalitie niet kunnen steunen,  het is niet gebaseerd is op de uitslag van de verkiezingen.  Rijkens stelt de indruk te hebben dat het vertrouwen in het CDA bij alle oppositie partijen tot een absoluut dieptepunt is gedaald.  Deze partij heeft voor de verkiezingen uitspraken gedaan die men nu zonder reden laat vallen.  Duidelijk wordt  dat het CDA alleen maar uit was op het behoud van een tweede wethouderszetel. Het  CDA heeft zich sinds de vorming van de Hof van Twente nooit iets aangetrokken van de kiezers. Dat rechtvaardigen ze door aan te geven dat ze veruit de grootste partij zijn. Ze vergeten echter dat de democratie niet alleen gebaseerd is op alleen  de grootste partij maar ook op het delen van de macht.

Fred Rijkens

Fred Rijkens

Gruttostraat 57 7471 ER Goor   foto: Jan schoneveld

Meer over Fred Rijkens