PvdA Nieuwsbrief afdeling Hof van Twente

30 april 2020

PvdA Afdeling Hof van Twente

Nieuwsbrief april /mei 2020

Virtuele ALV

Uw bestuur mist de constructieve dialoog met alle leden. En voorlopig zit 30 man/vrouw in een zaaltje er niet in. We beraden ons nu op een virtuele ALV, ergens in de eerste helft van juni. We laten het hoe en wanneer zo spoedig mogelijk weten.

Nacht van de Arbeid – 1 mei

Op 1 mei, de Dag Van de Arbeid, spreken PvdA’ers hun waardering uit voor al die mensen die in deze moeilijke tijd aan het werk zijn. De afgelopen jaren gingen we tijdens de Nacht van de Arbeid langs bij allerlei beroepsgroepen die ’s nachts doorwerken. Dat kan dit jaar niet; daarom is er een manier bedacht om online onze waardering voor hen uit te spreken/ En dat kan vanaf de bank!  Lees hoe je kan meedoen aan deze actie in deze toolkit op MijnPvdA.nl.

Jubel

We gedenken op 1 mei niet alleen de wortels van de sociaaldemocratie, we eren ook de trouwste steunpilaren van onze partij. In onze afdeling zijn dat twee jubilarissen: 50 jaar lid van de PvdA. Hulde aan Dick van der Kolk in Delden en Jan Sprokkereef in Markelo. We bezoeken ze, zo gauw als dat kan, met bloemen en erespeld. Het staat u vrij deze medeleden op 1 mei te bellen en te feliciteren met de keuze die ze 50 jaar geleden maakten.

Gewoonlijk zouden we onze 65+ leden op 1 mei een roos komen brengen. Lieve leden, we doen dat dit jaar niet, u begrijpt wel waarom. Even volhouden, volgend jaar beter – althans, daar vertrouwen wij wel op. Voor alle leden ook: 1 Mei, lees Gorter en heb een mooie dag, wij denken aan jullie!

Tenslotte: 4 en 5 mei gedenken we de slachtoffers van weleer en vieren we onze vrijheid. Zeker nu, nu we die vrijheid in gebondenheid moeten vieren. Weten we ook hoe het voelde toen heel veel mensen niet enkele weken of maanden maar enkele jaren hun huis niet mochten verlaten. Met de kans opgepakt en afgevoerd te worden. Dus wanhoop niet en steun elkaar.

De viering van 4 mei is beperkt, geen samenkomsten. Wel de oproep om ‘individueel’ bloemen te leggen bij de desbetreffende monumenten in onze gemeente. Wij steunen die oproep van harte.

‘Lock down’ gemeenteraad

Ook het functioneren van de gemeenteraad wordt bemoeilijkt door de corona-crisis. De raadsvergadering van maart is afgezegd en al het overleg dat gepland was is op de lange baan geschoven. Zo is het gesprek dat onze fractie met  wethouder Van Zwanenburg en een aantal ambtenaren zou hebben over de uitkomsten van ons Wmo-onderzoek verschoven naar mei. ‘Wat in het vat zit verzuurt niet’ zullen we maar zeggen. We passen wel op dat het argument ‘corona-crisis’ niet misbruikt wordt om, lokaal of regionaal, gevoelige discussies uit de weg te gaan.

De raad vergadert nu door middel van video-vergaderen. Technisch functioneert dat prima. Zolang er alleen maar ‘technische’ punten op de agenda staan, is dit een goede oplossing. Op het moment dat er inhoudelijk van gedachten moet worden gewisseld, zoals bij de Kadernota, wordt het lastig. Waar je in een normale vergadering in een debat op elkaar reageert (ook op lichaamstaal!) of in een schorsing overlegt, is dat bij video-vergaderen bijna onmogelijk. Misschien dat de raad voor dit soort onderwerpen toch nog uitwijkt naar een sporthal o.i.d., zodat we elkaar op gepaste afstand kunnen zien en spreken. Hierover wordt verder nagedacht in de voorbereiding van de behandeling van de Kadernota.

Ook de fractie vergadert digitaal. Er is een virtuele ‘fractiekamer’, waar ook steunfractieleden van harte welkom zijn. Onno Bordes helpt belangstellenden graag verder.

Actuele fractie-zaken

De actuele en lange termijn onderwerpen die we als fractie zo goed en zo kwaad als het gaat blijven vervolgen zijn:

  • Woningbouw in Hof van Twente (incl. de mogelijkheden van ‘knarrehoven’)
  • Regionale Energie Strategie en alle duurzaamheidsplannen
  • Initiatiefvoorstel omgekeerd toetsen
  • Verkenning over basisbaan in werkgroep Sociaal Domein
  • Verbetering van afhandeling Wmo (gesprek met wethouder/ambtenaren)
  • Verkeersmaatregelen Molenstraat Goor
  • Verbouw RABO-bank Delden t.b.v. appartementen en parkeerproblematiek De Kolk.

De (steun)fractie wenst iedereen een goede gezondheid, we hopen dat we elkaar binnenkort weer in ‘levende lijve’ kunnen zien.

De peilingen – Rutte wint, PvdA 2e partij

De laatste peiling van Maurice de Hond (inmiddels ook zelfverklaard Corona Outbreak specialist) laat zien dat Rutte de VVD naar grote hoogte stuwt. Maar liefst 30 zetels, veruit op kop. Verwacht mag worden dat de VVD met de verkiezing volgend jaar nog steeds de grootste is. En dus het initiatief in de formatie van een nieuw kabinet mag nemen.

En dan wordt het interessant. De PvdA komt in deze peiling met 18 zetels als een na grootste partij uit de bus. Nog steeds schraal ten opzichte van de PVV met 17 zetels. Opvallend is dat ‘de flanken’ op dit moment allebei 29 zetels zouden halen (PVV + FvD met 17 + 12 zetels respectievelijk PvdA + GroenLinks met 18 + 11 zetels). De coalitiepartijen blijven steken op in totaal 64, niet genoeg voor een meerderheid (hierin CDA 15, D66 11 en CU 8 zetels). Dus Rutte cs moet wat anders. De vraag is welke kant het dubbeltje dan op valt. Forum staat zeker te popelen, sociaal-progressief zou willen mits de huid voldoende duur kan worden verkocht.

Schrijf mee aan het PvdA-verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamer

De corona-crisis stemt tot nadenken, we zullen – mondiaal –  ons leef-, werk- en consumptiepatroon moeten aanpassen. En dat in financieel uitzonderlijk zwaar weer. De afweging waar het om gaat is of de dan schaarse begrotingsruimte besteed gaan worden aan zorg, dienstverleners, onderwijs, verduurzaming, kunst en cultuur, huisvesting en armoedebestrijding. Of aan ‘ouderwetse’ economische groei, ‘shareholders value’ en ondernemerswinsten, fiscaal aantrekkelijk vestigingsklimaat, herstel van vliegverkeer en andere traditionele waarden.

Deze afweging staat centraal bij de vorming van een nieuwe coalitie volgend jaar. En dus ook in de verkiezingsprogramma’s, en in het stemhokje voorjaar 2021. Voor ons, de PvdA, is het van belang zo sterk mogelijk uit de verkiezingen te komen. Dat begint met een doordacht, aantrekkelijk en breed gedragen verkiezingsprogramma. We roepen onze leden op om mee te denken en mee te schrijven aan dat verkiezingsprogramma. Dat gebeurt in de tweede helft van dit jaar. U kunt zich hiervoor aanmelden. John Koster (tel. 06 1507 2081) kan u hierover meer vertellen.

Mooie dagen, mooie zomer, en blijf gezond!

Bestuur PvdA Hof van Twente